Oasen besöker Österbotten,

10.09.2022 kl. 08.39 – 11.09.2022 kl. 22.35

 

Oasen besöker Österbotten 10.-11.9.2022 (preliminärt program)

Välkomna till två av Bottenvikens kuststäder Jakobstad och Karleby och skärgårdskommunen Larsmo däremellan. Under två dagar kommer ni att få bekanta er med de havsnära städerna, vars hamnar är en betydelsefull del av historien och idag en viktig livsnerv för företagsamheten i nejden. Kontakten med övriga världen har en lång historia, som ni kommer att få höra mycket om under er vistelse här. Landhöjningen är mycket markant och har präglat tillväxten av landytor enormt genom århundradena.

Dag 1) 10.9.2022

Tåget avgår från Helsingfors kl. 08:39 och anländer till centrala Karleby (tidigare namn Gamlakarleby) tidig eftermiddag kl 12:03. Mitt emot järnvägsstationen ser ni en vacker ljusgul jugendbyggnad med grön entrédörr som välkomnar oss till lunch i stilfull och gemytlig atmosfär i restaurangen Kokkolinna som fungerar som utbildningsrestaurang.

Efter lunchen väntar Ingsva-buss med guide. Vi färdas söderut mot Jakobstad på 7 broars väg genom Öja och Larsmo. Larsmo består av närmare 400 öar. Här har utspelats viktiga händelser för att främja Finlands självständighet. Larsmo har stor knowhow inom båtindustrin. 

På eftermiddagen serveras kaffe på Rosenlunds Prästgård.

Prästgården, fähuset och trädgården omkring har numera livlig aktivitet året runt och har en mycket intressant historia från storsocknens tid. Ni guidas runt i trädgården inspirerad av Carl von Linné och här finner ni en oas av färger, dofter och växter. 

Efter kaffet är det dags för incheckning på Stadshotellet mitt i Jakobstad. Vi får nu en stunds vila och återhämtning i rummen. Det blir middag på Station 23, en vackert nyrestaurerad restaurang i det gamla brandkårshuset. Vi äter gott i denna nya kvarterskrog som erbjuder högkvalitativ mat och dryck i trevlig atmosfär.

Efter middagen sover vi skönt i Stadshotellet.

Dag 2) 11.9.2022

Hotellfrukost och utcheckning från hotellet. Morgonpromenad kl. 09:00 med lokal guide i    Skata, som är staden gamla del, fram till 10:30. Därefter blir det avfärd till det Arktiska muséet Nanoq, grundat år 1991. Här möts ni av en guide och får höra om dramatiska och vindpinade expeditioner kl. 11:00-12:30.

Kl 13 lunch på Pavis, en vackert belägen restaurang ute vid havet. 

Efter lunchen kör vi till Malmska Gården, där får vi ta del av Jakobstads historia och vikten  av sjöfarten för staden.

Efter ungefär en timme på museet åker vi till Tobaksmagasinet var vi besöker Strengbergs tobaksmuséum. Tobaksfabriken i Jakobstad var Finlands största på sin tid och verksam mellan åren 1762 - 1998. 

Efter museet finns eventuellt lite tid att strosa runt i centrum och ta en eftermiddagskaffe på något av stans kaféer innan bussen ut till Bennäs tågstation var tåget till Helsingfors avgår kl 18:39. Till Helsingfors kommer vi kl 22:35. 

DETALJER OM ANMÄLAN:

Vi har plats för ca 50 personer.

Pris: 235 euro i dubbelrum, 275 euro i enkelrum.

Det finns begränsat antal enkelrum och vi kan inte garantera att alla som önskar få enkelrum får det.

I priset ingår tågbiljetter Helsingfors-Karleby/Bennäs-Helsingfors, busstransport i turistbuss i två dagar, guidningar enligt programmet, inträde till Nanoq, Tobaksmuseet och Malmska Gården, övernattning på Stadshotellet, hotellfrukost, två luncher, eftermiddagskaffe och en middag med måltidsdrycker.

Anmäl dig här senast 4.5 anmälan öppnar 28.4.2022 

Resan är för medlemmar som betalt medlemsavgiften 2022 och som deltagit i Oasens programkvällar.

OBS Uppge ditt telefonnummer i fältet övrigt då du anmäler dig och även med vem du önskar få dela rum eller om du önskar få ett enkelrum, även specialdieter och allergier samt om du har museikort som är i kraft i september.

Senast 10.5.2022 meddelar vi om du har fått plats på resan.

20.5.2022 skall anmälningsavgiften på 100 euro vara betald till föreningens konto

FI19 4055 1020 2876 31 med referens 20161.

Den andra raten av resan skall vara betald 1.8.2022.

Researrangör: Ingsva Resor, Jakobstad

Observera att var och en ska ha egen reseförsäkring.

Vår resa till Österbotten har fått ekonomiskt bidrag av Stiftelsen Tre Smeder.